Stop de waanzin: landbouw doodt, leve de landbouw


De Europese Commissie wil graag nog tien jaar vergif blijven gebruiken in de open ruimte. De erkenning van glyfosaat wordt waarschijnlijk verlengd. Als kanker of zenuwziekten zich zo acuut zouden tonen als een niesbui, was het waarschijnlijk al lang verboden. Als bijen en bodemleven niet zo discreet zou creperen, ook.

Sinds de jaren 1970 wisten grote oliebedrijven als ExxonMobil, Chevron, Shell en Total dat hun producten schadelijk waren en klimaatverandering zich al had ingezet. Die inzichten besloten ze te bedelven onder een miljard dollar aan desinformatie om vervolgens nog vele miljarden extra te blijven opstrijken.

De maffiose organisatie Monsanto/Bayer heeft een soortgelijke tactiek. De tactiek van de begraven waarheid. De gifreus slaagt erin om op het hoogste politieke niveau mist te spuien. Vernevelen doen ze maar wat graag. Eind 2022 werd de erkenning van glyfosaat administratief verlengd met één jaar wegens een overvloed aan informatie. Bayer houdt ervan om ‘wetenschappelijke studies’ te sponsoren. Vermoedelijk wordt het gewenste resultaat meegegeven bij de contractbesprekingen.

De tactiek lijkt voorlopig te werken. De negatieve gezondheidsrisico’s zouden niet sluitend zijn bewezen en de Europese Commissie is het voorzichtigheidsprincipe eventjes vergeten.
Nu moeten alle lidstaten zich uitspreken. België twijfelt nog.

Ik neem de Europese Volkspartij (EVP) haar lafheid kwalijk. Om te blijven kiezen voor een destructieve landbouw die van rijke bodem levenloos substraat maakt, die ‘gewasbescherming’ zegt wanneer het in feite gaat om ecocide. Europa’s conservatieven falen – opnieuw en opnieuw – om landbouw en natuur samen te denken.

Er bestaan voorspellingen dat landbouwgronden nog zestig teelten aankunnen vooraleer ze uitgeput zijn. Zestig teelten dat is zestig jaar. Misschien maak ik het moment nog mee dat op een akker niets groeit. Zeker als Bayer de insecten al vroeger heeft kunnen uitroeien. In ons land heet de maffiose organisatie Boerenbond en de politieke verantwoordelijke CD&V.

Het kan nochtans anders. Ik bezoek elke week verschillende boeren om rechtstreeks bij hen voedsel te kopen. Omdat boeren steunen het best gebeurt met harde cash en niet door met zakdoeken te wapperen. Ik daag de vlaggenzwaaiers uit om de voorraadkast open te trekken en de volgende keer niet gedachteloos promo’s in het supermarktkarretje te kruien. Dat houdt boeren namelijk gevangen in een systeem dat economisch en ecologisch destructief is.

De boeren die ik regelmatig bezoek, werken op de juiste manier. Sommigen met een biolabel, anderen zonder maar met de goede geest. Dat wil zeggen zonder chemie, mét de natuur en niet tegen. Leve de landbouw.

Sanne Huysmans
23.9.2023